Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Herkert
Zuiderzeestraatweg 134
8096 CD OLDEBROEK

Openingstijden

Ma: 13.15 - 18.00 uur
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 21.00 uur
Za: 09.00 - 17.00 uur
Zo: gesloten

Di/Woe/Do Lunch Pauze 12.30 -13.15

A Herkert úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Chili, een ideaal wijnbouwland

Chili, een ideaal wijnbouwland

Chili is inmiddels een gerenommeerd wijnland dat door zijn ligging ideaal is voor de wijnbouw. Dit komt o.a. doordat Chili beschikt over verschillende landschappen en klimaten waardoor er veel gebieden zijn waar wijn geproduceerd kan worden.

Vier natuurlijke barrières maken van Chili een bijzonder land en zorgen voor uiteenlopende klimaten en landschappen. In het noorden is dat de Atacama-woestijn, in het oosten het Andesgebergte, de zuidpool ten zuiden van het land en de Stille oceaan ten westen. Deze natuurlijke barrières zorgen voor uitzonderlijk gunstige condities voor het verbouwen van wijn. Een voorbeeld hiervan is het gezonde, droge klimaat met veel zonlicht, waardoor de wijnbouw in Chili bijna geen last heeft van ziektes zoals de druifluis (phylloxera). Hierdoor maken wijnboeren in Chili veel minder gebruik van milieubelastende bestrijdingsmiddelen. De droogte is geen probleem want smeltwater uit de Andes zorgt ervoor dat er voldoende water is om irrigatie toe te passen. Dit alles maakt Chileense wijnen zo bijzonder en populair en van Chili een ideaal wijnbouwland. Sterker nog, Chili is na Argentinië het grootste wijnproducerende land van Zuid-Amerika.

Geschiedenis

De oorspronkelijke bewoners van Chili, de Indianen, hebben nooit wijn gemaakt of gedronken. De alcoholische dranken die zij al eeuwen dronken, werden gemaakt van gegiste granen. Maar na de verovering van Chili door de Spanjaarden in de 16e eeuw werd er op grote schaal ‘pais’ aangeplant, die werd aangeduid als ‘de blauwe druif’. De wijn die van deze druif werd gemaakt diende als miswijn en werd later ook gebruikt door het leger. Maar ook typische Spaanse druivensoorten zoals de muscatel, torontel, albilho en mollar groeiden erg goed in Chili.

In de jaren ‘80 en ‘90 werd de Merlot enorm populair. Echter kwam men erachter dat het grootste deel van de Merlot-voorraad in de Chileense wijngaarden in werkelijkheid Carmenère was. Opvallend want de bladeren en de druiventrossen van Merlot en Carmenère verschillen duidelijk van vorm. Intussen is de Carmenère min of meer de nationale druif van Chili geworden.

Investeringen
De afgelopen jaren hebben Chilenen en grote wijnproducenten uit het buitenland veel geïnvesteerd in de Chileense wijnbouw. Hierdoor is de export van Chileense wijnen enorm toegenomen. Miguel Torres uit Spanje was in 1976 de eerste. Sindsdien hebben eigenaren van beroemde châteaus en domaines uit Frankrijk, Italië en Amerika zijn voorbeeld gevolgd. Chili is een paradijs voor al deze grote wijnproducenten omdat de grote gebieden nog niet zijn ontgonnen. Er zijn dus nog veel ontwikkelingsmogelijkheden. Ook gelden in Chili niet de strenge regels die in Europa gelden, waardoor het maken van wijn in Chili goedkoper is. Zoals bijvoorbeeld het gebruik van eiken snippers in de wijnen, een proces dat veel goedkoper is dan het rijpen in eiken vaten.

Chileense wijngebieden

In totaal beschikt Chili over drie verschillende wijnregio's: Central Valley, Noordelijke regio en de Zuidelijke regio. Opvallend is dat bijna alle namen van de wijngebieden eindigen op ‘Valley’. Het eerste deel van de naam is vaak een verwijzing naar de aangrenzende rivier van het gebied.

Central Valley
In het midden van Chili, ten zuiden van de hoofdstad Santiago, ligt de wijnregio Central Valley. Maar liefst 75% van de Chileense wijnen komt uit de Central Valley. Het grootste wijngebied van Central Valley is Rapel Valley. Het is een smal en koel gebied en daardoor vooral geschikt voor witte en blauwe druivenrassen die makkelijk rijpen, zoals de Merlot. Het bestaat uit twee gebieden, namelijk de Cachapoal Valley en de Colchagua Valley. Het gebied daaronder heet de Curico Valley en is hét productiegebied van rode bulkwijnen, maar tegenwoordig wordt er ook meer aandacht besteed aan kwaliteitswijnen.

Noordelijke regio
In de noordelijkste wijnregio van Chili ligt de Coquimbo Valley. Het is er warm en droog. Deze regio kent drie wijngebieden. Van noord naar zuid zijn dat: Elqui valley, Limarí valley en de Choapa valley. Limari is een van de oudste wijngebieden van Chili. Elqui staat bekend om zijn fruitteelt, waaronder tafeldruiven, maar door aanplant op grote hoogte, zijn de wijndruiven in opkomst. Vooral Cabernet Sauvignon en Syrah, maar ook de aanplant van Chardonnay neemt toe.

Een ander noordelijk wijngebied is de Aconcagua Valley, die is genoemd naar de hoogste bergtop van de Andes en ligt rond de havenstad Valparaíso, vlakbij de hoofdstad Santiago. De Aconcagua Valley is onderverdeeld in drie wijngebieden: Casablanca Valley, San Antonio Valley en de Maipo Valley. Hier groeien voornamelijk blauwe druiven. Omdat de kuststreek koeler is, worden daar de nieuwste wijngaarden aangeplant. Dit gebied staat beter bekend als de Acaoncagua Costa. De Casablanca Valley ligt ten zuiden van Valparaíso. Het is één van de weinige Chileense wijngebieden met meer witte dan blauwe druiven. Meer dan de helft is beplant met Chardonnay, maar ook de Sauvignon blanc doet het hier goed. Van de blauwe rassen is de Pinot Noir het belangrijkst. De San Antonio Valley ligt ook aan de kust, iets verder naar het zuiden. Ook hier zijn de witte druiven Cabernet Sauvignon en Chardonnay het belangrijkst. Maipo Valley is het oudste en bekendste wijngebied van Noord Chili. Hier zijn veel grote Chileense wijnhuizen gevestigd. Vooral de Cabernet Sauvignon en de Merlot doen het goed in dit gebied.

Zuidelijke regio
In de zuidelijke regio liggen de wijngebieden Itata Valley, Bío-Bío Valley, Malleco Valley en de Maule Valley. Deze laatste ligt het noordelijkst en is het op één na grootste wijngebied van het land. Hier groeien met name de druivensoorten Cabernet Sauvignon en de Pais-druiven. In het wijngebied Bio-Bio groeien veel aromatische rassen, zoals de Riesling en de Gewürztraminer. In de Itata Valley staat veel Muscat. Irrigatie is in deze gebieden niet nodig omdat er voldoende regen valt. Vroeger maakte men hier vooral goedkope wijnen, maar er wordt inmiddels geïnvesteerd in kwaliteit.